
چه ورزشهایی برای بیماران صرع مفید است؟
همه میدانند که با انجام ورزشهای گوناگون، میتوان قدرت و تواناییهای جسمی و روانی را تقویت کرد. ارتباط با دیگران در گروههای ورزشی مختلف باعث شکلگیری ابعاد اجتماعی و فاصله گرفتن از انزوا میشود. افراد مبتلا به برخی بیماریهای خاص ازجمله صرع نیز از این قاعده مستثنا نیستند؛ بلکه ورزش کردن علاوه بر کنترل بیماری، موجب افزایش اعتمادبهنفس در آنها میشود.
بیماری صرع چیست؟
اختلالات مزمن و عدم کارکرد صحیح مغز سبب به وجود آمدن بیماری صرع میشود. در این نوع بیماری مغزی، ارتباط طبیعی بین سلولهای عصبی مغز قطع میشود. این اتفاق بهصورت تشنج در فرد ظاهر میشود و در طی آن، رفتار، علائم و احساسات غیرطبیعی مانند خیره شدن چشمها و حرکات تند و پیچشی غیرقابلکنترل در دستوپاها بروز میکند که اگر بهصورت ناگهانی و درازمدت باشد، بهعنوان بیمار صرع شناخته میشود. زمان بروز حملات این بیماری اغلب در هنگام صبح زود و یا زمان استراحت رخ میدهد و تشدید علائم آن معمولاً در شب اتفاق میافتد. مدتزمان حمله صرع ممکن است چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد.

صرع
ورزش و صرع
بسیاری از افراد مبتلا به صرع به علت ترس از بروز حمله یا حادثهای در حین فعالیت، از ورزش پرهیز میکنند. درحالیکه بروز حمله تشنج در حین ورزش، پدیدهای نادر بوده و حتی برخلاف تصور عدهای، انجام فعالیتهای ورزشی میتواند خطر بروز تشنج را نیز کاهش دهد؛ اما مقدار فعالیت باید در حدی باشد که مبتلایان به صرع دچار خستگی نشوند؛ زیرا خستگی باعث تجمع اسید لاکتیک در عضلات بدن شده و این خستگی به مغز انتقالیافته و سلولهای مغزی را مختل میکند.
از عواملی که باعث تشنج در حین ورزش شده و فرد را آماده بروز حمله میکند، میتوان به افزایش تنفس، از دست دادن آب و نمک بدن، فعالیت زیاد ماهیچهای، حرکات خستهکننده، فشارهای هیجانی و روانی شدید، کم خوابی افزایش دمای بدن و کاهش قند خون اشاره کرد.

ورزش و صرع
نکته مهم دیگر این است که در بسیاری از موارد، دلیل بروز حمله حین ورزش، درمان نادرست بیماری و یا میزان دارو است؛ بنابراین میتوان با نظر پزشک معالج نسبت به تغییر دارو و مقدار آن اقدام کرد و ورزش را ادامه داد.
ورزشهای مجاز برای مبتلایان به صرع
همانگونه که پیشتر بیان شد، بیماران مبتلا به صرع میتوانند بهصورت کنترلشده ورزش کنند. این بیماران درصورتیکه از محدوده زمانی حملات صرعی خود مطلع هستند که چه زمانی دچار تشنج میشوند، میتوانند زمان ورزش خود را تنظیم کنند؛ اما تا حد امکان باید از انجام ورزشهایی که برای آنها خطر دارد، اجتناب کنند. برای مثال، ورزش یوگا در کنار افزایش مقاومت بدن و انعطافپذیری، استرس را که یکی از عوامل محرک تشنج است، کاهش داده و سبب بهبود کنترل تشنج در افراد مبتلا به صرع میشود. در ادامه، به نمونههای دیگری از ورزشهای مناسب برای بیماران صرع اشارهشده است.
- دوچرخهسواری در حد ۲۰ دقیقه، با کلاه ایمنی و در مسیر خلوت
- پیادهروی
- دوومیدانی سبک
- شنای آزاد بااحتیاط و اطمینان از حضور نجاتغریق
- ژیمناستیک در حد ملایم و سبک
- آمادگی جسمانی با تمرینهای منظم
- اسکی روی آب و قایقرانی بااحتیاط
- موجسواری در حد متعادل
- اسکیت گروهی
- اسبسواری با کلاه ایمنی
- ورزشهای هوازی مثل مدیتیشن
- ورزشهایی با توپ نظیر والیبال، پینگپنگ، بسکتبال یا فوتبال با کلاه ایمنی
- انقباض عضلانی و کار با وزنه همراه بااحتیاط لازم

دوچرخهسواری با کلاه
ورزشهای ممنوع برای مبتلایان به صرع
برخی از ورزشها ممکن است، اعصاب سلولهای مغزی را تحریک کرده و فرد را دچار تشنج کنند؛ بنابراین انجام اینگونه از ورزشها برای بیماران صرعی توصیه نمیشود. ورزشهایی که در ارتفاعات بلند صورت میگیرد، به دلیل کم شدن فشار هوا میتواند برای این افراد خطرناک باشد. تشنج در آب نیز بسیار پرخطر است و ورزشهایی مانند شنا باید همراه بااحتیاط انجام شود. در ادامه، به برخی از ورزشهای دیگر که برای بیماران صرع مخاطرهآمیز هستند، اشارهشده است.
- غواصی
- مشتزنی
- وزنهبرداری
- فوتبال آمریکایی
- چتربازی
- مسابقه موتورسیکلترانی
- بوکس
- حرکات آکروباتیک
- کوهنوردی
- پرتاب نیزه یا دیسک
- تیراندازی باکمان و تفنگ
- پرواز بهوسیله کایت

غواصی
توصیههای مهم قبل از ورزش کردن افراد مبتلا به صرع
- قبل از شروع فعالیت ورزشی، سعی کنید مربی و همبازیها را از بیماری خود، آگاه سازید تا در صورت بروز حمله، از آمادگی لازم برای کمک برخوردار باشند.
- در حین ورزش اجازه ندهید بدنتان دچار کمآبی یا کمبود مواد قندی شود.
- درصورتیکه احساس سرگیجه، تهوع و افت فشارخون داشتید، به ورزش کردن ادامه ندهید.
- بیشازحد ورزش نکنید و محدودیتهای خود را در نظر بگیرید.
- در خنکترین ساعت روز ورزش کنید.
- روی سطوح نرم مانند چمن و تشک ورزش کنید.
ورزشهای مفید برای بیماران صرع
همانطور که در این مقاله بیان شد، ورزش علاوه بر سلامتی جسمی و روحی، سبب افزایش تعامل اجتماعی خواهد شد. افراد مبتلا به صرع نیز بهعنوان گروهی از اعضای جامعه، باید با انجام ورزشهای مناسب و مفید، تعامل اجتماعی خود را حفظ کرده و از جامعه جدا نشوند. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری صرع میتوانند انواع ورزش را با رعایت نکات ایمنی انجام داده و از آنها لذت ببرند. در این متن بسیاری از ورزشهای مناسب این افراد، به همراه شرایطی که باید رعایت شود، موردبررسی قرار گرفت.
برای ارائه خدمات سلامت و زیبایی و یا درخواست خدمات سلامت و زیبایی به سایت زیر مراجعه کنید.
شما چه فکر میکنید؟