
چطور بوی نم خانه را از بین ببریم؟
فارغ از اینکه شما در کدام شهر زندگی میکنید، حتماً تاکنون بوی نم و ماندگی هوا در خانه را استشمام کردهاید. این مشکل به دلیل لکههای کپک و یا باقی ماندن ذرات گردوغبار روی سطوح مختلف ایجادشده و در صورت عدم رفع مشکل، بهتدریج بخشی از دیوار یا سقف خانه دچار پوسیدگی و تخریب میشود. از طرف دیگر، وجود نم در خانه علاوه بر خستگی و رخوت زودهنگام شما، سبب نمناک شدن وسایل خانهتان نیز میشود.
بنابراین برای داشتن خانهای زیبا و سالم به همراه فضایی عطرآگین و پرانرژی، با ما همراه شوید تا با استفاده از چند روش ساده و کاربردی، برای همیشه از بوی نم و رطوبت خانه رهایی یابید. چند راه ساده برای رفع رطوبت خانه را با هم مرور میکنیم.
دلایل ایجاد نم و رطوبت در خانه، رفع رطوبت خانه
خانهای که بهصورت مداوم در معرض رطوبت و نم قرار دارد، بهتدریج ساختار، مقاومت و زیبایی خود را از دست میدهد. علاوه بر این، وجود نم در خانه سبب حمله و هجوم حشرات و موجودات موذی میشود که این خود یکی از مهمترین عوامل خطرساز درزمینه بروز بیماریهای مختلف نظیر انواع آلرژی، سردرد، درد مفاصل و… خواهد بود. همواره نم زدن بخشهای مختلف خانه بهصورت لکهای بر روی گچ دیوار نشان داده میشود و چنانچه نسبت به رفع این مشکل اقدامی صورت نگیرد، کپک ایجاد میشود. در این میان، نم زدن دیوارها دارای دلایل متعددی است که برای تعمیر و رفع این مشکل باید علت نمگرفتگی دیوار و میزان پیشرفت نم را موردتوجه قرار داد. در این مقاله به شرح برخی از مهمترین دلایل در ارتباط با نم گرفتگی خانه پرداختهشده است.
نشت و ترکیدگی آب لوله ساختمان
این امکان وجود دارد که بخشی از ساختمان شما یا ساختمان همسایهتان دچار ترکیدگی و نشتی لوله آب شده باشد. نشت آب علاوه بر ایجاد نم و رطوبت، بهمرور سبب تخریب ساختمان میشود؛ بنابراین باید این مسئله و پیامدهای ناشی از آن را جدی گرفت. ممکن است میزان آب خارجشده از لوله بسیار جزئی و کم باشد؛ اما بهتدریج به شکل رطوبت و نم، جذب دیوارها و همچنین پیکره ساختمان شود و به دیوارهای گچی و سقف آسیب جدی وارد کند، در این صورت شما با بوی نم و رطوبت در بخشهای مختلف خانه مواجه خواهید شد.
آب باران
از دلایل عمده نم و رطوبت، آب باران است. بهطوریکه با شروع فصل سرما و بارش در کشور، رطوبت به داخل خانه نفوذ میکند. با توجه به سیال بودن آب، تشخیص منشأ، مکان نفوذ آب باران به خانه شما و نحوه رفع مشکل، نیازمند برنامهای کاربردی و تجربه و مهارت افراد متخصص است.
اشکال در تأسیسات ساختمان
در اغلب موارد نیز، نقص در تأسیسات ساختمان سبب ایجاد نم و رطوبت میشود. نصب اشتباه روشویی، مجرای تخلیه فاضلاب لباسشویی، نقص در سیستم لولهکشی فاضلاب منزل و سینک ظرفشویی ازجمله نواقص موجود در تأسیسات ساختمانی به شمار میروند که سبب تشدید میزان رطوبت خانه میشوند.
راههای از بین بردن بوی نم و رطوبت در خانه
رفع بو با لیموترش
در این روش ابتدا مقداری آب، درون ظرف موردنظرتان بریزید و سپس به آن، یک عدد لیموترش یا نارنج که به همراه پوست رنده شده، اضافه کنید. بعدازآن ظرف را روی حرارت قرار داده تا شروع به جوشیدن کند. این روش به شما کمک خواهد کرد تا با عطرآگین کردن فضای داخلی خانه از بوی کلافه کننده نم و رطوبت رهایی یابید. بهکار بردن اسانس خوراکی یا غیرخوراکی یکی دیگر از شیوههای برطرف کردن بوی نم در خانه است. در این حالت، چند قطره از اسانس موردنظر را درون ظرف پیرکس بریزید و زیر آن یک شمع کوچک روشن کنید. همزمان با گرم شدن اسانس، عطر دلپذیر آن تمام فضای خانه را فرامیگیرد.
رفع رطوبت با جوششیرین
گاهی علت بوی نم در خانه مربوط به فرش است. در این هنگام، با پاشیدن جوششیرین روی فرشهای قدیمی میتوان بوی نم خانه را از بین برد. لازم به ذکر است که باید به مدت یک شبانهروز، جوششیرین ریخته شده بر روی فرش باقی بماند تا زمان بیشتری جهت جذب بوهای نامطبوع از محیط وجود داشته باشد. پسازاین مرحله، باید برای تمیز کردن جوششیرین از جاروبرقی استفاده کنید و درصورتیکه همچنان بوی نم وجود دارد باید مراحل فوق را مجدداً تکرار کنید.
سرکه سفید
با ریختن سرکه سفید درون قوطی خالی شیشهپاککن، آن را بهصورت اسپری روی سطوح مختلف خانه بپاشید. به دلیل ایجاد لکه در سنگ باید از پاشیدن سرکه بر روی سطوح سنگی خودداری کنید. پس از گذشت مدتزمانی، سرکه را با پارچه تمیز، پاککنید.
رفع بوی رطوبت با دارچین
دو قاشق غذاخوری دارچین را با مقداری پوست پرتقال درون یک ظرف مخلوطکنید. مخلوط مربوطه را تا هنگام به جوش آمدن آب، بر روی اجاقگاز قرار دهید تا علاوه بر ایجاد هوای مطبوع و دلپذیر خانه، از رایحه دلنشین و با طراوت آن نیز لذت ببرید.
روشهای رفع رطوبت در خانه
حذف یا کاهش منابع رطوبت
مکانهایی که سبب افزایش رطوبت در فضای خانه میشوند شامل آشپزخانه، سرویس بهداشتی و رختشویی هستند. یکی از راههای مؤثر جهت کاهش رطوبت در این مکانها، استفاده از هواکشهای قوی باقدرت مکش بالا است، بهطوریکه هوای مرطوب از درون خانه به بیرون هدایت شود.
تهویه مناسب
اطمینان از وجود گردش مناسب هوا علاوه بر از بین بردن بوی نم و رطوبت، سبب فراهمسازی هوای سالم برای تنفس اعضای خانواده میشود. تهویه مناسب، با کنترل رطوبت، دما و سرعت جریان هوا، هوای پاک را جایگزین هوای آلوده میکند.
عایقبندی
از طریق عایقبندی سقف، گرمای لازم در محیط خانه فراهم میشود و به همین دلیل از رطوبت ناشی از سطوح سرد جلوگیری به عمل میآید. لازم به ذکر است که رطوبت در خانههای گرمتر، به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. از سویی دیگر، یکی از راههای ورود رطوبت به درون خانه از طریق کف ساختمان است، بهویژه درصورتیکه استخر و سونا در طبقات زیرین و یا باغچه با خاک بسیار مرطوب در حیاط خانه وجود داشته باشند. چنانچه در خانهای مرطوب ساکن هستید، باید ورقههای نازک پلی تن را در کف ساختمان و حتی زیر کفپوشها بهکار ببرید.
کاهش مصرف آب
وجود نم و رطوبت رابطه معناداری با میزان آب مصرفی در خانه دارد. ازاینرو، با صرفهجویی در مصرف آب میتوان کمک شایانی به کاهش رطوبت در خانه کرد. از سویی دیگر، همیشه لباسهای شسته شده را جهت خشک شدن در بیرون از محیط خانه آویزان کنید؛ زیرا لباسهای خیس رطوبت زیادی را در محیط پخش میکنند و سبب تکثیر حشرات موذی و انتشار قارچهای سمی و خطرناک میشوند.
رفع نم خانه
وجود نم و رطوبت، علاوه بر آسیب رساندن به ساختار و بنای خانه، بهعنوان یکی از عوامل مهم در پخش میکربها و شیوع انواع بیماریها در محیط خانه مطرح است. در این میان، شما میتوانید با رعایت نکات و انجام اقدامات لازم نظیر خرید تهویه مناسب برای سرویس بهداشتی، عایقبندی اصولی، خشک نگهداشتن محیط خانه و… از بوهای آزاردهنده خانه خود در امان بمانید؛ از طرفی بوی خوش خانه بخشی از زیبایی محل زندگی شما محسوب میشود؛ زیرا بهتناسب نوع خود، احساسات و اثرات متفاوتی روی شما میگذارد؛ بنابراین اگر شما هم مایل به سکونت در محیطی خوشبو و دلانگیز هستید، با بهکار بردن روشهای شرح دادهشده میتوانید برای همیشه از بوی بد نم و رطوبت خانه رهایی یابید.
منابع
شما چه فکر میکنید؟